بارگیری...
خواص سیر

خواص سیر

خواص سیر

سیر (نام علمی: Allium sativum) گیاهی است از راسته مارچوبه‌سانان (Asparagales) از تیره نرگسیان و زیر تیره پیازیان (Alliaceae) و سرده سیر (Allium).

گیاه‌شناسی

سیر گیاهی است علفی و دائمی که ساقه آن تا ارتفاع ۴۰ سانتیمتر نیز می‌رسد. قسمت زیر زمینی آن متورم و مرکب از ۵ تا ۱۲ قطعه و محصور در غشاهای نازک و ظریف برنگ خاکستری مایل به سفید می‌باشد. برگهای آن باریک و نواری شکل به رنگ سبز تیره و گل‌های آن کوچک و صورتی رنگ که بصورت یک چتر در انتهای ساقه ظاهر می‌شود.

سیر و پیاز رابطه‌ای نزدیک با هم دارند. بطور کلی ۲ نوع سیر وجود دارد:

  1. سیر آمریکایی بنام Greole نامیده می‌شود. این نوع سیر دارای پوست سفید بوده و از انواع دیگر قوی تر است.
  2. سیر تاهیتی که از بقیه درشت تر است و گاهی قطر آن به ۸ سانتیمتر می‌رسد.

تاریخچه

به دستور خوفو، یکی از پادشاهان سلسله چهارم مصر باستان، یک پر سیر را روی بلندترین هرم جیزه حکاکی کردند. از این امر چنین برمی آید که مصریان به سیر جنبه الوهیت می‌دادند. سنگ نوشته‌ای که بر یکی از سنگهای اهرام مصر دربارهٔ خواص طبی و درمانی سیر باقی‌مانده آشکار می‌کند که هر روز صبح به کارگرانی که در بنای هرم کار می‌کردند یک پر سیر می‌خوراندند تا آنها در مقابل بیماری مصون مانده و به آنها برای ساختن چنین بنای عظیم و بلندی، دل و جرأت بخشد.

یونانی‌ها، بر خلاف مصریان هر که را که بوی سیر می‌داد از معابد بیرون می‌انداختند. با این وجود عجیب این است که پهلوانان یونانی پیش از مسابقات المپیک یک دوره طولانی سیر مصرف می‌کردند.

یهودیان و یونانیان و رومیان سیر را مثل نوشدارو می‌دانستند و مورد مصرف قرار می‌دادند و جالب توجه‌است بدانیم که نزد مردم چین که مقدار زیادی سیر مصرف می‌کنند موارد سرطانی بسیار کم دیده شده‌است. بر اساس نوشتار تاریخ نویس یونانی، هرودوت، نخستین شورش تاریخ بشر توسط کارگران معبد خوفو بخاطر قطع شدن جیره سیر آنها به وقوع پیوسته است.

خواص غذایی و دارو شناختی

سیر سرشار از فولیک اسید، ویتامین C، کلسیم، آهن، منیزیم، پتاسیم و مقدار کمی روی و ویتامین‌های B2, B۱ و B۳ است. سیر یک آنتی بیوتیک طبیعی، ضد قارچ و ضد ویروس قوی است، سیر حاوی پتاسیم و ژرمنیوم دو ماده معدنی که موجب بهبود سلامتی می‌شوند می باشد. ترکیب سولفوری خود به ویژه آلیسین معروف است که اینها مواد شیمیایی گیاهی اصلی هستند که سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و بعنوان یک آنتی بیوتیک طبیعی عمل می‌کنند.

  • عفونت‌های تنفسی را درمان می‌کند.
  • برای تسکین دندان درد، سیر خام را روزی چند بار روی لثه و دندان بمالید.
  • سیر له شده را روی زگیل قرار دهید تا از بین برود.
  • برای درمان سینوزیت، چند حبه سیر له شده را در کره تفت دهید و با نان میل کنید.
  • یک حبه سیر را ریز خرد کنید و با کمی آب میل کنید تا نفخ، یبوست و درد معده برطرف شود.
  • سایر مصارف سیر شامل استفاده از آن برای درمان تب، سرفه، سردرد، شکم درد، احتقان سینوسی، نقرس، روماتیسم، هموروئید، آسم، برونشیت، تنگی نفس، فشار خون پایین، قند خون پایین، قند خون بالا و جای گزیدگی مار استفاده می‌شود. همچنین از سیر برای مبارزه با استرس و خستگی و حفظ سلامت کبد نیز استفاده می‌گردد.
  • مالیدن سیر بر روی گل مژه و جوش پلک چشم باعث برطرف شدن آنها می‌شود.
  • سیر از جمله سبزیجاتی است که باعث پیشگیری از بسیاری از سرطان‌ها می‌شود. مانع از بروز سرطان روده بزرگ، سینه، معده، پروستات و مثانه می‌شود.
  • برای افرادی که مبتلا به پرکاری تیروئید هستند، مفید است زیرا که منبع عالی ید است.

منبع مطالب بالا : ویکی پدیا

 روزانه چقدر سیر بخوریم 

یک دوز ۶۰۰ میلی گرمی عصاره سیر به طور معمول حدود ۳۶۰۰ میکروگرم آلیسین دارد. یک دوز سیر تازه (حدود یک حبه) معمولاً ۱۸۳۰۰ میکروگرم آلیسین دارد. سازمان جهانی بهداشت توصیه می کند روزانه سیر تازه (۲ – ۵ گرم) پودر خشک (۰٫۴– ۱٫۲ گرم) روغن سیر (۲ -۵ گرم) عصاره (۳۰۰ – ۱۰۰۰ میلی گرم) یا به صورت های allian آلیان (۴ – ۱۲ میلی گرم) و اگر به صورت آلیسین باشد حدود (۲ – ۵ میلی گرم) مصرف شود.
برای فشار خون بالا ۶۰۰ – ۱۲۰۰ میلی گرم از عصاره سیر سه بار در روز مصرف شود و برای پیشگیری از سرطان روده بزرگ، مقعد و معده سیر تازه یا پخته ۳٫۵ – ۲۹ گرم در هفته مصرف می شود.
برای عفونت های قارچی پوست ( کچلی موضعی، خارش پای ورزشکاران ) کرم ./۴ % یا ژل ./۶ % یا ژل ۱ % دو بار در روز به مدت یک هفته مصرف می شود.
معمولاً ۴ گرم سیر تازه تقریبا معادل یک دانه سیر است و یک بار در روز استفاده می شود. سیر تازه به طور معمول حاوی ۱ درصد allian است.

عوارض جانبی سیر 

سیر می تواند سبب بوی بد دهان، احساس سوزش سر دل، گاز، تهوع، استفراغ، بوی بدن و اسهال شود که این عوارض جانبی اغلب با سیر خام بدتر می شود. سیر می تواند خطر خونریزی را افزایش دهد و مصرف سیر با دوز دارویی در زمان شیردهی و بارداری مجاز نیست، ولی اگر در مقادیر معمول از راه دهان در غذا مصرف شود در بارداری مشکلی ایجاد نمی کند.

دوز بالای سیر در کودکان خطرناک است و حتی می تواند منجر به مرگ شود ولی اگر به صورت خوراکی از راه دهان و با دوز کم و برای مدت کوتاه مصرف شود اشکالی ندارد. سیر خام بسیار قوی است و خوردن بیش از حد آن می تواند مشکلات تحریک یا آسیب به دستگاه گوارش ایجاد کند. تعداد کمی از مردم به سیر حساسیت دارند که علائم حساسیت عبارت از بثورات پوستی، سردرد و دمای بالای بدن است.

سیر می تواند اثر داروهای ضدانعقاد را تشدید کند، لذا قبل از عمل جراحی از خوردن آن اجتناب کنید. گزارش هایی از خونریزی بعد از عمل جراحی در کسانیکه سیر ( مخصوصاً سیر تازه ) مصرف می کرده اند شده است. حداقل دو هفته قبل از عمل جراحی مصرف سیر را قطع کنید.

سیر با داروی ایزونیازید و داروهای مهار کننده ترانس کریپتاز معکوس غیرنوکلئوزیدی (NNRTIs) که یک داروی ضدایدز است تداخل اثر دارد. مصرف سیر همراه برخی داروهای ضدایدز ممکن است اثر این داروها را کاهش دهد. داروهای ضدایدز که با سیر تداخل اثر دارد مانندevirapine (Viramune), delavirdine (Rescriptor), efavirenz (Sustiva می باشد.
هرگز  سیر را در روغن در دمای اطاق یا مدت طولانی در یخچال نگهداری نکنید؛ زیرا خطر مسمومیت غذایی بوتولیسم را دارد. بوتولیسم یک سم تند و زننده است که در اثر میکروب کلستریدیوم بوتولینوم ایجاد می شود. و گاهی منجر به مرگ می شود.

روش از بین بردن بوی سیر

نوشیدن آب لیمو یا خوردن چند برش از لیمو بوی بد سیر را متوقف می کند.

 منبع: امید و سرطان

نظرات کاربران

نظر بدهید