زغالاخته یا زغال (نام علمی: Cornus mas) درختچه بلند یا درخت کوچک برگریز (خزانکننده) از خانوادهٔ گیاهان گلدار دولپهای و تیرهٔ زغالاختهایان است که درخت آن در ایران به بلندی ۸ متر و قطر ۱۵ تا ۱۹ سانتیمتر میرسد. این گیاه بومی غرب آسیا تا جنوب اروپا (ایران، آذربایجان، ارمنستان، آسیای جنوب غربی و اروپای جنوبی) است. میوهٔ آن نیز زغالاخته یا زغال نامیده میشود.
پوست تنه این درخت قهوهای است و برگهایش تخممرغی شکل با انتهایی نوکدار و پشتبرگ کمرنگ است. هر برگ سه تا پنج رگبرگ دارد. گلهای زغالاخته کوچک، زردرنگ و زودرس هستند و در پایان زمستان بر درخت پدیدار میشوند. میوه آن شفت آویزان و بهشکل بیضی کشیده و به رنگ سرخ تیره و به درازای تقریباً ۱۲ میلیمتر میباشد. در ایران این درخت بیشتر در ارسباران(اهر) و هیر (قزوین) میروید.
میوه زغالاخته ترش مزه است. از میوهٔ رسیدهٔ این گیاه کمپوت و مربا تولید کرده و یا به صورت خشکبار مانند آلبالوی خشک مصرف میشود.
خواص دارویی زغالاخته
طبق نتایج به دست آمده در یک مطالعه اخیر، چنین استنباط میشود که مصرف میوهٔ زغال اخته دارای آثار هیپوگلیسمیک بوده است و میتواند سبب بهبود تغییرات بافتی پانکراس در جریان بیماری دیابت گردد که شاید این اثرات به خاطر وجود آنتوسیانینها و سایر ترکیبات آنتیاکسیدانی موجود در میوه باشد. خواص دارویی دیگر زغال اخته نیز بصورت گسترده تحت مطالعه قرار گرفته و در مجلات تخصصی گزارش شده است.
زغال اخته و لاغری
زغال اخته به عنوان منبع بزرگ ویتامین های C ، K و منزیم شناخته می شود که برای سم زدایی و دفع چربی های بد بدن بسیار مفید است و عالوه بر خواص درمانی بالایی که دارد برای چربی سوزی و کاهش وزن نیز مفید است و به دلیل وجود فیبر و مس برای حفظ تعادل بدن و از بین بردن چربی ها مصرف آن توصیه شده است . شما می توانید از زغال اخته به همراه سایر میوه ها به عنوان سالاد و قبل از غذای اصلی استفاده کنید.
نظر بدهید