خواص نخود

خواص نخود

نخود

Chickpea

نام علمی  Cicer arietinum

کلیات گیاه شناسي

نخود گیاهی است یکساله و از خانواده حبوبات که بلندي بوته آن به حدود 30 سانتیمتر مي رسد . ساقه این گیاه پوشیده از تارهاي غده اي است . برگهای آن مرکب از 13 تا 17 برگچه کوچك و دندانه دار مي باشد. گلهاي آن سفید رنگ مایل به قرمز یا آبي بطورتك تك بر روي ساقه قرار دارد . میوه آن بصورت نیام و غلاف آن كوچك ، متورم و نوك تيز بطول 2 تا 3 سانتیمتر است که در آن يك دانه نخود به رنگ نخودی یا سیاه قرار دارد . نخود یکی از حبوبات مغذي و انرژي زا و پر مصرف است

ترکیبات شیمیایي:

در صد گرم نخود مواد زیر موجود است :

آب 10 گرم ،  پروتئین 20 گرم ،  نشاسته  155 گرم  ، کلسیم  150 میلی گرم ، فسفر 35 میلی گرم ، آهن  7 میلی گرم ، سدیم  25 میلی گرم ،  پتاسیم 780 میلی گرم ،  ویتامین آ 50 واحد ،  ویتامین B1  3 / 0 واحد ،  ویتامین B2 15 / 0 واحد ،  ویتامین B3  دو میلی گرم ، مواد روغنی  5 گرم

نخود همچنین دارای مقدر بسیار کمي ارسنيك ، اسید اگزاليك ، اسید استیک و اسید ماليك و املاح کمیابي نظیر بر ، لیتیوم و مس است. ضمنا داراي موادي مانند لسیتین ، گالاکتان ، ساکاروز ، دکستروز و سلولز در نخود وجود دارد  .

خواص داروئي:

نخود بعلت دارا بودن اسید های آمینه مختلف ، ویتامین ها و مواد معدني غذاي بسيار خوبي است . نخود از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است و با همه خواص بیشماری که دارد نفاخ و دیر هضم مي باشد و نباید در خوردن آن افراط کرد .

  • نخود کمي ملین است
  • نخود اثر ادرار آور و قاعده آور دارد
  • نخود کرم کش است
  • برای برطرف کردن درد سینه و ریه ، نخود را با کمي نمك پخت و آب ژله مانند آنرا خورد .
  • روغن نخود برای تقویت مو موثر است شب ها آن را به سر بمالید و صبح مو را بشوئید
  • روغن نخود را اگر به سر بمالید سردرد را شفا مي دهد .
  • روغن نخود را بر روی دندانی که درد می کند بمالید درد را برطرف خواهد کرد .
  • روغن نخود را اگر به زیرشکم بمالید برای تقویت نیروی جنسی موثر است
  • افراد گرم مزاج باید نخود را با سکنجبین بخورند تا از نفخ شکم جلوگیری کند
  • نخود را مي توان برای دفع رسوبات مري و درمان زردی بکار برد
  • نخود درمان کننده قولنج های کلیوی است

یکی از غذاهای مغذي که سرشار از پروتیئن های گیاهی ، ویتامین ها و مواد معدني است هموس مي باشد که در کشورهاي عربي جزو غذاهاي اصلي آنهاست .گیاه خواران هموس را جانشین گوشت مي کنند این غذا از نخود پخته و کره کنجد که تاهیني ناميده مي شود درست مي شود

طرز تهیه هموس بقرار زیر است

حدود 300گرم نخود را کاملا بپزید که نرم شود و تقریبا آب آن تمام شود . آب دو لیمو ترش را بگیرید و با نخود پخته داخل مخلوط کن برقي بریزد که کاملا له شود . سپس مقدر 100 گرم کره کنجد و يك چهارم سیر له شده و جعفري و نمك و مقدري هم روغن زیتون بان اضافه کرده و همه را بهم بزیند تا کاملا مخلوط شود . هموس را می توانید بصورت سرد برای ساندویج استفاده کنید . هموس حتي چاشت خوبي براي بچه هاست که به مدرسه می روند

نظرات کاربران

نظر بدهید