دانه سویا Soy bean
خاصیت درمانی : درمان علائم یائسگی
خانواده: نخود (Fabaceae)
اندام دارویی: میوه
مزاج : گرم و تر
سویا قرنهاست که غذاي مردم آسیا مخصوصا چین بوده است و چینی آن را همراه با برنج بعنوان غذاي اصلي خود مصرف مي کنند . ایالات متحده آمریکا بزرگترین تولید کننده سویا مي باشد و تقریبا دو سوم محصول کل دنیا را توليد مي کند. سویا در ایران بنام (لوبیا روغني ) ، ( لوبیا چیني ) سوزا و دانه سویا معروف است .
سویا گياهي است یکساله دارای ساقه برشاخه ، برگهای آن بيضي ، نوك تيز و سبز رنگ مي باشد . میوه آن شبیه لوبیا سات که در هر غلاف آن سه تا پنج دانه جدا از یکدیگر وجود دارد . رنگ دانه سویا بر حسب انواع مختلف متفاوت است و برنگهای زرد ، سفید ،سياه ، خاکستري و خالدر دیده می شود .
دانه سویا به بزرگي يك نخود کمي مسطح و گرد است . دانه سیاه سویا بشتر در طب گیاهی مصرف درد ولي از دانه زرد رنگ آن بیشتر برای روغن گیری استفاده مي کنند . سویا بعلت داشتن پروتئین و مواد مغذي در تغذیه انسان بكار مي رود .
سویا از چین به نقاط دیگر دنیا راه یافته است و بطور وحشي در آن کشور وجود دارد . سویا در حدود 3500 نوع مختلف درد که هر کدام آب و هوای مخصوصی را می خواهد .
ترکیبات شیمیایی :
30%کربوهیدرات، ۲۰٪ چربی های اشباع و غیراشباع، ۳۶ پروتئین شامل بیست اسید آمینه، ویتامین های محلول در آب و چربی، هشت عنصر معدنی (روی، آهن، فسفر، کلسیم)، ایزوفلاون های فیتو استروژنیک مانند جنیستین و دیادزین
سویا از نظر ویتامین های گروه B بسیار غني است و داراي مقدري ويتامين هاي C , D , E , K و کمي کاروتن مي باشد . سویا همچنین دارای کلروفیل و آنتي بيوتيکي بنام کاناوالین نیز هست .
دانشمندان موفق شده اند که از لوبیای سویا یك نوع آنتی بیوتیك ارزان قیمت تهیه کنند که مورومیکس ناميده مي شود و باکتریهای مضر روده را از بین می برد .
برای درست کردن شیر سویا ، دانه سویا را له کرده و بمدت 24 ساعت تحت تاثیر آب قرار مي دهند سپس آنرا صاف مي کنند و بدین ترتیب نوشابه اي مانند شیر بدست می آید که منبع غذایي خوبی است که مي توان بجای شیر گاو مصرف کرد .
روغن سویا که از فشار دادن دانه های له شده سویا بدست می آید رنگ زرد مایل به قرمز درد و داراي بوي مخصوصي شبيه بوي لوبیا است و در حرارت 15 درجه منجمد مي شود ولي درجه حرارت معمولی حالت روان درد.
خواص درمانی دیگر:
کاهش ریسک سرطان پروستات در مردان و سرطان پستان در زنان، کاهش ریسک سرطان کولون در زنان یائسه ، تقویت حافظه ، کاهش سطح کلسترول خون ، کاهش احتمال ابتلا به سرطان و دیابت به دلیل فیتیک اسید موجود در آن.
1- سویا مقوي و باد شکن است
2- دانه سویا ، مدر ، تب بر و ضد سم است
3- در چین دانه سویا را بعنوان ضد سم مصرف می کنند
4- شیر سویا غذاي مفيدي براي کودکان است
5- نان سویا برای مبتلایان به بیماری قند بسیار مناسب است زیرا اولا ارزش غذایي زیادي درد ثانیا مواد نشاسته ای که تبدیل به قند مي شود در آن کم است
6- دانه هاي سبز سویا را له کرده و بصورت ضماد در آورید این ضماد براي زخم هاي آبله و سایر زخم ها مفید است همچنین براي رفع التهاب و قرمزي پاي بچه ها که در اثر ادرار بوجود آمده مفید است .
7- سویا برای مبتلایان به نقرس و رماتیسم و اشخاص ضعيف البنيه بسیار مفید است
8- سس سویا براي تحريك اشتها بکار می رود
9- سس سویا را برای از بین بردن بوی گوشت بکار می برند
10- سس سویا را به غذاهایی که تدرید دربد سالم باشد بزنید سم آنرا خنثي مي کند
11- سس سویا ملین ، خنك كننده و ضد سم است
12- اگر زن حامله در معرض خطر سقط جنین باشد به او سوس سویا بدهید
13- اگر ادرار کسي بخون آلوده است سس سویا درمان آن است
14- سس سویا برای سوختگی پوست مفید است
15- فرآورده های سویا برای پیشگیری سرطان مفید است
16- سویا به فعالیت روده ها و دفع منظم سموم كمك مي كند
17- سویا مقدار تری گلیسیرین خون را پائین می آورد
18- برای تمیز کردن شریانها از فرآورده های سویا استفاده کنید حتي مبتلا به شرائین و در معرض خطر قلبي هستند اگر از سویا استفاده کنند و گوشت را از برنامه غذایی خود حذف کنند بزودي شريانهاي آنها تمیز و جوان خواهد بود .
19- سویا سنگ کیسه صفرا را شکسته و خارج مي سازد و اگر از فرآورده های سویا استفاده کنید در بدن شما سنگ کیسه صفرا تولید نخواهد شد اگر سنگ کیسه صفرا درید رژیم خود را به سویا تغییر دهید
20- سویا برای سلامت روده بزرگ و تنظیم تخلیه و دفع مواد زائد بسیار مفید است
21- سویا موثر برای درمان سرطان کولون است
22-سویا از سرطان سینه جلوگیری می کند
23- سویا منبع غني هورمون استروژن است بنابراین می توان جانشین هورمونهاي مصنوعي در دوران يائسگي باشد . پس خانم ها در دوران یائسگي بهتر است از فرآورده های سویا استفاده کنند .
طرز استفاده :
فرآورده های سویا زیاد است و بسته به نوع سلیقه می توانید از آنها استفاده کنید مانند شیر سویا ، شیر بریده سویا ، در سویا ، بلغور سویا ، سویاي بو داده ، پروتیئن سویا ، سوس سویا ، سویاي تخمیر شده ، جوانه سویا و غیره
مقدار مصرف و روش تهیه :
سه نوبت در روز. در هر نوبت نصف تا یک قاشق غذاخوری از پودر سویا را در یک لیوان شیر میل نمایید.
عوارض جانبی :
سرکوب تیروئید، اختلال در سیکل ماهیانه بانوان، ایجاد نفخ و ناراحتی گوارشی در مصرف خوراکی
مصرف در بارداری و شیردهی:
با احتیاط مصرف شود.
موارد منع مصرف:
مورد خاصی ذکر نشده است.
ملاحظات: مصرف مداوم و بی رویه آن توصیه نمی گردد.
نظر بدهید