نخود
Chickpea
نام علمی Cicer arietinum
کلیات گیاه شناسي
نخود گیاهی است یکساله و از خانواده حبوبات که بلندي بوته آن به حدود 30 سانتیمتر مي رسد . ساقه این گیاه پوشیده از تارهاي غده اي است . برگهای آن مرکب از 13 تا 17 برگچه کوچك و دندانه دار مي باشد. گلهاي آن سفید رنگ مایل به قرمز یا آبي بطورتك تك بر روي ساقه قرار دارد . میوه آن بصورت نیام و غلاف آن كوچك ، متورم و نوك تيز بطول 2 تا 3 سانتیمتر است که در آن يك دانه نخود به رنگ نخودی یا سیاه قرار دارد . نخود یکی از حبوبات مغذي و انرژي زا و پر مصرف است
ترکیبات شیمیایي:
در صد گرم نخود مواد زیر موجود است :
آب 10 گرم ، پروتئین 20 گرم ، نشاسته 155 گرم ، کلسیم 150 میلی گرم ، فسفر 35 میلی گرم ، آهن 7 میلی گرم ، سدیم 25 میلی گرم ، پتاسیم 780 میلی گرم ، ویتامین آ 50 واحد ، ویتامین B1 3 / 0 واحد ، ویتامین B2 15 / 0 واحد ، ویتامین B3 دو میلی گرم ، مواد روغنی 5 گرم
نخود همچنین دارای مقدر بسیار کمي ارسنيك ، اسید اگزاليك ، اسید استیک و اسید ماليك و املاح کمیابي نظیر بر ، لیتیوم و مس است. ضمنا داراي موادي مانند لسیتین ، گالاکتان ، ساکاروز ، دکستروز و سلولز در نخود وجود دارد .
خواص داروئي:
نخود بعلت دارا بودن اسید های آمینه مختلف ، ویتامین ها و مواد معدني غذاي بسيار خوبي است . نخود از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است و با همه خواص بیشماری که دارد نفاخ و دیر هضم مي باشد و نباید در خوردن آن افراط کرد .
- نخود کمي ملین است
- نخود اثر ادرار آور و قاعده آور دارد
- نخود کرم کش است
- برای برطرف کردن درد سینه و ریه ، نخود را با کمي نمك پخت و آب ژله مانند آنرا خورد .
- روغن نخود برای تقویت مو موثر است شب ها آن را به سر بمالید و صبح مو را بشوئید
- روغن نخود را اگر به سر بمالید سردرد را شفا مي دهد .
- روغن نخود را بر روی دندانی که درد می کند بمالید درد را برطرف خواهد کرد .
- روغن نخود را اگر به زیرشکم بمالید برای تقویت نیروی جنسی موثر است
- افراد گرم مزاج باید نخود را با سکنجبین بخورند تا از نفخ شکم جلوگیری کند
- نخود را مي توان برای دفع رسوبات مري و درمان زردی بکار برد
- نخود درمان کننده قولنج های کلیوی است
یکی از غذاهای مغذي که سرشار از پروتیئن های گیاهی ، ویتامین ها و مواد معدني است هموس مي باشد که در کشورهاي عربي جزو غذاهاي اصلي آنهاست .گیاه خواران هموس را جانشین گوشت مي کنند این غذا از نخود پخته و کره کنجد که تاهیني ناميده مي شود درست مي شود
طرز تهیه هموس بقرار زیر است
حدود 300گرم نخود را کاملا بپزید که نرم شود و تقریبا آب آن تمام شود . آب دو لیمو ترش را بگیرید و با نخود پخته داخل مخلوط کن برقي بریزد که کاملا له شود . سپس مقدر 100 گرم کره کنجد و يك چهارم سیر له شده و جعفري و نمك و مقدري هم روغن زیتون بان اضافه کرده و همه را بهم بزیند تا کاملا مخلوط شود . هموس را می توانید بصورت سرد برای ساندویج استفاده کنید . هموس حتي چاشت خوبي براي بچه هاست که به مدرسه می روند
نظر بدهید